Poučení se světa počítačových sítí do lidské komunikace.

Když odborníci vyvíjeli počítačové sítě (největší z nich je internet), definovali si několik moudrých pravidel, kterými se musí uzly v síti řídit, aby to pěkně fungovalo.

Jedním z pravidel je robustnost. Robustnost se projevuje tak, že komunikace mezi počítači probíhá i přes ne zcela ideální podmínky. Jde o schopnost vyrovnat se s výpadky, s chybami ostatních účastníků komunikace atp.

 

Moc se mi líbí, jak je vyjádřen princip robustnosti (neboli Postelův zákon): „Be conservative in what you do, be liberal in what you accept from others“. Často uváděno také jako: „Be conservative in what you send, be liberal in what you accept“.

 

Do češtiny volně překládáno takto:

„Toleruj chyby na vstupech, ale sám je na výstupech nedělej.“

 

Toto pravidlo mě velmi oslovilo. Jsem přesvědčený, že může hodně pomoci zlepšit i běžnou mezilidskou komunikaci. Kdybych netoleroval chyby druhých, komunikace by nebyla možná – nebavil bych se s nimi. Tolik k první části, druhá je zajímavější. Když mě někdo z něčeho obviní, něco mi vyčte, používá pokroucené argumenty nebo manipulační techniky, je velmi snadné nechat se strhnout a oplácet stejně, nebo ještě hůř. Já si však raději vzpomenu na toto moudré pravidlo a vědomě učiním rozhodnutí neopakovat ve svém jednání vůči druhé straně chyby, které vidím při jednání druhé strany vůči mně.

 

Nelze přehlédnout, že toto pravidlo pro počítačové sítě částečně významově koresponduje se známý příslovím: „Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem.“

A prapůvod nalezneme už v Bibli: „Nikomu neodplácejte zlým za zlé. Vůči všem mějte na mysli jen dobré. Je-li možno, pokud to záleží na vás, žijte se všemi v pokoji. (…) Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem.“ (Římanům 12,17-18.19)

„Neodplácejte zlým za zlé ani urážkou za urážku, naopak žehnejte; vždyť jste byli povoláni k tomu, abyste se stali dědici požehnání. Chceš-li milovat život a vidět dobré dny, zdržuj jazyk od zlého a rty od lstivých slov, odvrať se od zlého a čiň dobré, hledej pokoj a usiluj o něj.“ (1. Petrův 3,9-11)