Když jsem se jistého kněze zeptal na to, proč encyklika „Laudato si‘“ http://www.farnostsusice.cz/doc/encyklika-laudato-si.pdf?1442638547358 papeže Františka mlčí k problémům produkce živočišných potravin, odpověděl mi, že velkochovy jsou problém etický - pokud tam zvířata trpí, je s nimi špatně zacházeno apod.

Ale já právě největší problém vidím v jejich EKOLOGICKÉM, GLOBÁLNÍM dopadu.

Podívejte se, máme v Evropě (i v ČR) tolik dobytka, že jej ani nenakrmíme z našich luk a polí a krmivo jim musíme dovážet z Jižní Ameriky. Tam se na velkých plantážích pěstuje krmná sója a kukuřice pro naše krávy... Nejen, že se to vozí přes celý svět, ale ještě se kvůli tomu musí kácet pralesy, aby bylo kde pěstovat.

Např. podle dokumentárního filmu COWSPIRACY https://www.csfd.cz/film/381474-cowspiracy-klic-k-udrzitelnosti/komentare/ je tohle obrovský problém - dokonce tak velký, že šetření vodou a elektřinou v domácnostech a omezení ježdění automobily proti tomu nezmůže skoro nic. Kdybychom se chtěli opravdu uskromnit, museli bychom radikálně snížit výrobu a tedy i spotřebu masa. Dokument Cowspiracy je možná zavádějící a nemá ve všem úplnou pravdu... Přesto upozorňuje na reálný problém, který by lidstvo mělo řešit.

Proto mě velmi zarazilo, že encyklika tuto problematiku vůbec nezmiňuje.

Přehledná infografika údajů ze zmíněného dokumentu: http://www.cowspiracy.com/infographic/

Tady v češtině: http://veganka.cz/infografika-cowspiracy/

Není mi toto téma lhostejné a nechápu lhostejný pohled členů církve. Pokud je pravda, že má živočišná výroba tak enormní dopad, byl bych rád, kdyby se o tom více mluvilo i jinde než mezi vegetariány a vegany.

--

Poznámka: Abych byl poctivý, přiznám, že jsem celou encykliku podrobně nečetl. Domnívám se však, že mi to nebrání poukazovat na výše zmíněný jev, (mnou v současnosti vnímaný jako zásadní nedostatek). Rozhodně si však existence této encykliky vážím. Možná se časem i odhodlám k tomu, abych si ji přečetl celou, ale mám tu také jiná díla čekající na dočtení – třeba hodně knih Starého zákona.