Má smysl tvrzení, že kondomy přispívají ke snížení šíření STI (sexuálně přenosných chorob)?

Před pár lety se v médiích řešilo, že katolická církev dělá chybu, když zakazuje kondomy, a že pár „hrdinů“ z řádu Maltézských rytířů kondomy ve svých misijních oblastech rozšířilo, neboť to je přeci efektivní způsob boje proti dalšímu šíření HIV.

Jelikož ochrana není 100% a nějaké riziko nakažení tu zůstává, je tato propagace kondomů pouze iluzí bezpečnosti. Důsledkem podléhání této iluzi může vzniknout více škod, než kdyby kondomy dostupné nebyly.

Uvedu to na příkladu bezpečnosti z oblasti kryptografie (šifrování komunikace). V historii jsme se s takovými příklady setkali mnohokrát. Pokud je uživatel šifry přesvědčen, že jeho komunikaci nedokáže nikdo nepovolaný přečíst (např. si to mysleli nacisté při používání Enigmy), a pokud zároveň platí, že se mýlí, pak vlastně podléhá nebezpečné iluzi bezpečnosti. Důsledkem je, že není opatrný a chová se rizikově.

Neopatrnost a rizikové chování v kryptografii se projeví tak, že odesílatel zprávy bez obav podrobně vylíčí tajné informace. Neopatrnost a rizikové chování v sexuálním životě se projeví tak, že člověk nezachovává věrnost svému manželovi a má pohlavní styk s dalšími lidmi. (Jsem si vědom, že věrnost není zdaleka jen o nějaké opatrnosti před nakažením, ale tento článek není o aspektech manželské lásky.)

Pokud šifra není dost bezpečná, důsledkem rizikového chování je prozrazení cenných informací protivníkovi. Pokud kondom není dost bezpečný, důsledkem rizikového chování je přenos nákazy.

 

Když člověk nežije v iluzi bezpečnosti, chová se opatrněji.

Učení Církve je moudré:

-          Člověk žijící mimo manželství má zachovávat zdrženlivost

-          Člověk žijící v manželství má zachovávat věrnost

PROBLEM SOLVED :-)