Pokušení, které na nás přichází, se obvykle tváří jako příležitost zhřešit. Respektive příležitost ke hříchu je pro nás pokušením. Je známé rčení: „Příležitost dělá zloděje.“

Já si však pohrávám s myšlenkou, že tyto situace lze vnímat také přesně naopak. Přijde-li pokušení, mohu ho vnímat jako příležitost nezhřešit.

Dobře se to ilustruje na příkladu krádeže, ale můžeme si dosadit jakýkoli jiný hřích.

Když v restauraci uvidím člověka, který si odskočil na záchod a peněženku nechal ležet na stole, můžu to vnímat jako příležitost ke krádeži. Mohu si však také říct: Já nejsem lupič, nikoho násilně nepřepadám, abych ho okradl, takže takovéto situace jsou tu přímo pro mě, abych mohl ukázat Bohu svůj charakter a nekrást. Vždyť jakou mám zásluhu na tom, že nikoho nezabíjím, pokud mě k tomu nic nesvádí? Jakou mám zásluhu, že nikoho neokrádám, pokud mě k tomu nic nesvádí? Jakou mám zásluhu, že nehřeším v oblasti sexuality, pokud nemám příležitost?

Můžu si připadat jako slušný člověk, který v podstatě nehřeší. Ale prokázat to (Bohu, bližním a ostatně i sám sobě) mohu jen v pokušení. Pokud si připadám, že žiju většinu života svatě a hřeším jenom občas, měl bych se zamyslet, zda to náhodou není naopak. Zda náhodou nehřeším pokaždé, když přijde příležitost. Co na tom, jestli přichází zřídka nebo často? Důležitější je, zda právě v takových chvílích dokážu nepodlehnout.

Takže až přijde příští pokušení, zkus si uvědomit, že příležitost zhřešit = příležitost nezhřešit. Je to příležitost vytěžit stříbro pro nebeské království. Využij tuto příležitost a nehřeš! Tvé sebevědomí stoupne, tvá odolnost proti zlu se zvýší, vůle se zpevní, charakter vybrousí, hrdina v tobě povyroste, Tvůj duch se zaraduje!

 

Související článek: https://dobryczlovek.signaly.cz/1805/prilezitost-k-hrdinstvi


 

EDIT: na základě diskuse v komentářích jsem se rozhodl rozepsat podrobnější úvahu: https://dobryczlovek.signaly.cz/1805/obstat-mas-prave-v-pokuseni