V posledních několika letech se stále častěji setkávám s tím, že někdo věří v plochou Zemi. To, že je kulatá, je prý nesmysl a konspirace vědců, leteckých společností, výrobců navigací atd.

Jsem přesvědčený, že je to jenom taková intelektuální hra, a že to nikdo nemyslí vážně. Teda, byl jsem o tom přesvědčený… Nyní už vidím, že někteří lidé to vážně vážně myslí!

Patří mezi ně (bývalý?) pravoslavný kněz Libor Halík. (https://gloria.tv/text/WyXZ6XSnrpTJ1VTMDaehSBcTx) Podle mě je to škoda, protože tím v očích některých lidí může diskreditovat i své jiné (křesťanské) postoje.

Že je Země koule věděli už staří Řekové. Konkrétně ve 3. století př. n. l. vypočítal Eratosthenés z Kyrény obvod Země (po poledníku) na 40 000 km. Sekl se tedy asi o 8 km, což je na jeho tehdejší možnosti velmi přesné měření. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Eratosthen%C3%A9s_z_Kyr%C3%A9ny)

Tato znalost byla pak samozřejmě známá i během středověku až do současnosti. (Je mýtus, že katolická církev hlásala plochou Zemi!) Během té doby se rozvinula astronomie, katrografie, osídlili jsme celou planetu, vytvořili letadla, rakety a družice… A dnes se najdou lidé, kteří tvrdí, že Země je placatá. Chápu, že to někdo dělá pro zábavu, protože ho baví vymýšlet důkazy, které by takovou teorii mohly podpořit. Takový člověk si je samozřejmě dobře vědom všech nesmyslných mezer, které jeho teorie má. Ale pak se k takovým informacím dostanou „v těchto věcech méně vzdělaní lidé“ a začnou jim opravdu věřit…

Řešení vidím ve vzdělání a rozvoji kritického myšlení. Vy, kteří věříte v plochou Zemi, zamyslete se, jak se pohybuje Slunce a noční obloha (během 1 dne a současně během 1 roku) a jak vypadá z různých míst na Zemi. Pak vám dojde, že to jinak než s kulatou Zemí nemůže takto fungovat.

Ano, rád se dívám na hvězdy :-)