Drobná knížečka, která shrnuje ty nejlepší myšlenky, otázky a odpovědi o víře v Boha.

Vypsal jsem si jenom pár myšlenek, které mě obohatily nejvíce.

 

„Existuje trochu pohádková odpověď, že to vzniklo samo. A existuje odpověď, že složité algoritmy nevznikají samy „ani náhodou“. (Kvapilík 2013, str. 13)

„Každý den mám ve firmě, kde pracuji, možnost sledovat, jak veliké úsilí mnoha lidí vyžaduje zprovoznění jednoho přesného obráběcího stroje. Ale když člověk vyjde před výrobní halu ven a utrhne si pampelišku, která sama roste a každá její buňka je řádově složitější než ten stroj, který stavíme, připadá mi to jasné.“ (Kvapilík 2013, str. 13)

„Vzkaz o inteligentním Původci máme všude kolem nás – a v nás. Kdyby podobná složitost, kterou vidíme v každé buňce, přiletěla jako signál odněkud z vesmíru, už chystáme uvítací výbor s chlebem a solí. Těžko, těžko je zakrývat si oči, když rozum může zahlédnout Boha.“ (Kvapilík 2013, str. 15)

Proč nevěří všichni lidé stejným způsobem? „Je to one-to-one marketing, individuální přístup, plná customizace.“ (Kvapilík 2013, str. 25)

„Když Bůh promluví, je to tak zvláštní a tak jiné, než cokoli jiného – v ten moment prostě víte, že to mluví Bůh. Živý Bůh. Nekomunikuje jako lidé, ale tu jistotu, že mluví Bůh, v ten moment prostě máte.“ (Kvapilík 2013, str. 29)

 

Proč poctivě pracovat?

„Různé pohledy na práci dobře vyjadřuje známý příběh o tom, jak se dělníků na stavbě ptají, proč tlučou do toho kamene. První říká, že tluče, protože mu to dal mistr za úkol. Druhý říká, že je to proto, aby si vydělal. A třetí odpoví, že je to proto, že tady staví katedrálu.“ (Kvapilík 2013, str. 38)

„Každá poctivá práce má velikou hodnotu před Bohem – každý z nás svou svědomitou prací může stavět Bohu katedrálu.“ (Kvapilík 2013, str. 39)

 

U některých tvrzení si potřebuji dohledat více informací:

99 % hmotnosti hmoty je ukryto v energii vazby v jádru atomu (Kvapilík 2013, str. 16)

Žádný neřízený, tj. samovolný vývoj od primitivního ke složitějšímu není možný. Informační entropii nezaměňujme s termickou entropií, jak se to daří některým evolučním biologům i v renomovaných publikacích. (Kvapilík 2013, str. 17)

 

Zdroj:

KVAPILÍK, Martin. Proč. Brno: Cesta, 2013. ISBN 978-80-7295-155-0.