Drobná knížečka - řekl bych, že to je pro každého zvládnutelné minimální sousto z literatury na toto téma. Vybral jsem pár myšlenek, které nechci zapomenout.

 

1        Chodící zoo

Člověk má 10^12 buněk. Uvnitř každé buňky pracuje 100 000 mikrostrojů (kinesinů).

Rozumíme asi 1 % toho, co se v našem těle děje.

1-3 % naší hmotnosti tvoří parazité a symbionti. Těch je 10 000 druhů. Lidský mikrobiom. Počet jejich buněk převyšuje počet buněk našeho těla v poměru 10:1. Když to vezmeme na poměr genů, tak je to dokonce 100:1.

„Jen asi u třetiny léků známe kauzální příčiny léčby, tj. proč vlastně pomáhají. Znamená to, že i moderní farmacie je stále pouze sofistikovanější mastičkářství.“ (Kvapilík 2014, str. 13)

https://www.ted.com/talks/david_bolinsky_animates_a_cell#t-569698

2        Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Rytířství

3        Skluzavka

Význam sexu pro vztah

4        Malé suvenýry

Microchimérismus

„Těhotenství trvá navždy, protože každá žena, která otěhotněla, v sobě tyto malé suvenýry nosí po zbytek svého života.“ Prof. Diana Bianchi

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrochim%C3%A9rismus

5        Recepty číslo 6 a 9

„Sex má být nedílnou součástí lásky mezi mužem a ženou. Nejde v něm o lásku k sobě samému, ale k manželovi, manželce.“ (Kvapilík 2014, str. 33)

6        Ohryzek

„Pokud se muž ještě nerozhodl, kdo bude matkou jeho dětí, je žena jen jednou z mnoha jeho hraček. (Říká se, že rozdíl mezi malým klukem a dospělým mužem je jen v ceně jejich hraček.)“ (Kvapilík 2014, str. 38)

7        Dar Bohu

„Chceme Bohu dát nejen svůj život, svůj čas, ale i svůj společný sexuální život a svůj společný čas, svou vzájemnou lásku. Lásku za lásku. Co má dítě z lásky svého Otce? Lásku.“ (Kvapilík 2014, str. 40)

8        JAK na to

„Nebo půjdete cestou křesťanskou, což znamená, že v určitém okamžiku si o tom spolu na rovinu promluvíte a vznikne mezi vámi první vážná domluva, že se sexem počkáte až do svatby. Je to jakási první zkouška toho, jak moc vám jde o sebe navzájem, a vyjasníte si, jak to vlastně jeden s druhým myslíte.“ (Kvapilík 2014, str. 42)

9        To hlavní na konec

Počítejte s Bohem. Naučte se spolu modlit.

10    Otázky a odpovědi

„Jen několik málo procent lidí si vezme svou první lásku. Ale i mnoho druhých a třetích lásek končí rozchodem, to není nic neobvyklého.“ (Kvapilík 2014, str. 57)

„Pokud se máte skutečně rádi, je nejlepší držet něžnosti na minimu.“ (Kvapilík 2014, str. 58)

„Lidé se často nechtějí ženit a vdávat, protože zatím nepotkali toho pravého. Láska dokáže změnit každého.“ (Kvapilík 2014, str. 61)

„Obecně jsou dvě pravidla, kdy je předmanželský vztah mezi mužem a ženou dobrý před Bohem. První podmínka: čistá láska, bez sexu, který patří vždy jen do manželství. Druhá podmínka: vztah je dobrý jen tehdy, pokud může vést k manželství, tedy pokud nevylučujeme, že bychom se jednoho dne možná mohli vzít.“ (Kvapilík 2014, str. 62)

 

Zdroj:

KVAPILÍK, Martin. Proč spolu před svatbou nebydlet a nespat. Brno: Cesta, 2014. ISBN 978-80-7295-187-1.