Kdo ví, neumí si představit, jaké to je nevědět.

Na tuto poučku musí pamatovat učitelé, vychovatelé, skautští vedoucí, rodiče… každý z nás, protože každý z nás někdy někomu druhému něco sdílí (- sděluje).

Přirovnání k vyťukávání ukazuje na to, že každá písnička mívá sice odlišnou melodii, ale často stejný rytmus s mnoha jinými písničkami. Když si ťukáme rytmus do stolu a přitom si nahlas nebo v hlavě broukáme i melodii, tak nám to přijde jasné. Ale lidé v našem okolí, kteří by slyšeli pouze ťukání (tedy pouze rytmus) nebudou moci jednoznačně rozpoznat, jakou písničku máme na mysli. Buď budou zmateni, nebo si budou domýšlet podle svého…

 

Když nad něčím přemýšlíš, máš v hlavě plno informací, které spolu vzájemně souvisejí a utvářejí smysluplný celek. Ovšem, když se rozhodneš o tom mluvit s druhým člověkem, vždy mu předáváš pouze část z tohoto mračna informací. Pouze střípky, útržky. Jsi jako vyťukávač rytmu písně, přičemž melodie zůstává druhé straně skryta a musí si ji domýšlet.

Zcela zbytečně tak vzniká mnoho nedorozumění. Zcela zbytečně se kvůli tomu vytváří napětí a ničí vztahy. Je snadné zlobit se na druhého, že mě špatně pochopil. Snadné, ale marné a nerozumné.

 

Zodpovědnost za správné pochopení má ten, kdo informaci sděluje, nikoli ten, kdo ji přijímá.

Někteří lidé se často rozčilují, že někdo, s kým se baví, je hloupý, protože „jak může tak blbě pochopit takovou jasnou věc, vždyť to musí každému rozumnému člověku dojít…“

Uvědom si, že druhý člověk ti nevidí do hlavy. Uvědom si, že když řekneš jednu větu, kterou vytrhneš z toho oblaku souvislostí, na které právě myslíš, že druhá strana obdržela jen tu jednu větu. Bez kontextu. Pouze malou část informace. Pokud oba myslíte právě na to stejné, je velká šance, že věta bude správně pochopena – zapadne do mozaiky. Velice snadno se ale stane, že bude pochopena jinak. Uvědom si, prosím, že to není chyba příjemce. Vždyť on, chudák, slyší pouze tvé vyťukávání.

 

Přijmi zodpovědnost za porozumění mezi lidmi a poděl se s nimi o svou melodii.

Alespoň pár tónů, třeba pak bude na světě trošku více porozumění :-)