Často se setkávám s tím, že lidé říkají: „Já nevěřím horoskopům v časopisech, které předpovídají, co se mi stane ten který den, ale vlivu znamení, ve kterém se člověk narodil, na jeho povahu věřím, vždyť to sedí. Já ti znám jednoho býka a, ty jo, on má přesně takovou povahu, jako typičtí býci mají mít. A znám čtyři blížence, dva štíry a … a můj táta, ten je tohle znamení a to je úplně přesný. A i na mě to docela dobře sedí…“

Musím se takové víře smát, protože nedává ani ten nejmenší smysl. Proč? Pojď se nad tím, drahý čtenáři, zamyslet spolu se mnou.

Vliv hvězd na člověka? Jak to ty hvězdy dělají? Jak člověka ovlivní, které znamení bylo v den jeho narození? Ty hvězdy jsou hromadu světelných let vzdálené od nás i od sebe navzájem, vůbec neví, že z našeho pohledu dávají nějaký tvar. A víš, že ty tvary uměle pospojovali lidé? Mohli to udělat úplně jinak a v jiných kulturách to také jinak udělali…

Víš to, že ty znamení jsou na obloze kolem naší Zeměkoule stále pěkně vyrovnány všechny a ne jenom to jedno, ve kterém ses narodil? To jen Slunce se z našeho pohledu nacházelo zrovna v prostoru daného znamení.

Je to tedy o Slunci, respektive o pozici Země na oběžné dráze kolem Slunce. Kdyby tedy ty hvězdy, které jsou v určité části roku vidět za Sluncem, fyzikálně nějaký vliv měly, proč zrovna tento náhodný shluk hvězd dává ty a ty konkrétní povahové vlastnosti?

Víš, že těch souhvězdí, kterými Slunce za rok projde, není 12, ale 13? Jo, Hadonoše nějak vypustili… Tolik lidí se narodilo ve znamení Hadonoše a celý život si myslí, že jsou v jiném znamení. Žijí v klamu, mají mít ve skutečnosti jiné povahové vlastnosti, ne?

Víš, že každé to souhvězdí je jinak velké, takže Slunce je v jeho oblasti různý počet dní? Třeba Štír je jenom zhruba 6 dní. Kolik asi lidí si myslí, že jsou štíři a nejsou?

A na závěr to nejlepší. Víš, že dnes je to celé zhruba o jeden měsíc posunuté oproti stavu před 2000 lety? Tzn., že když si někdo myslí, že je člověk ovlivněn "svým" znamením, tak mu to nemůže vycházet, neboť to Slunce bylo ve skutečnosti ve znamení sousedním. Sledoval jsi vůbec někdy oblohu, aby sis ověřil, na pozadí kterého znamení se Slunce v den tvých narozenin nachází?

 

A jak se na zvěrokruh díváš ty? :-)